Indrokwekkend verhael joodse warkkaampen

Niek 2

Niek, 1

Bi’j de Stellingwarver Schrieversronte in Berkoop hul auteur en journalist Niek van der Oord donderdagaovend veur zoe’n vuuftig belangstellenden een indrokwekkend verhael over joodse warkkaampen. Die warkkaampen wodden begin 1942 inricht om joodse manluden in onder te brengen en an et wark te zetten. Ok in Stellingwarf haj’ drie van zokke kaampen, die weren in De Fochtel, Else en bi’j Blesdieke. In de naacht van 2 op 3 oktober 1942 wodden deur et hiele laand henne alle kaampen in ienkeer ontruumd. Alle mannen wodden ofvoerd naor Westerbork en vervolgens naor de vernietigingskaampen in o.e. Auschwitz en Sobibor.

Van der Oord zet him al sund jaor en dag in veur de Stichting Joodse Werkkampen in Friesland en Drenthe. Behalven dat die stichting zorgt, of zorgd het, veur herinneringsmonementen op de plakken waor de kaampen weren, wodde bi’jglieks ok een ‘kiekdeuzemuseum’ inricht in et veurmaolige kaamp in Vledder. In dat museum is o.e. te zien hoe as d’r in zoe’n kaamp woond wodde. De Stichting Joodse Werkkampen is op et mement doende mit et inrichten van een groter museum in et vroegere munisiedepot in Nieuw Balinge.

Nao ofloop van de lezing schaften veul bezukers een exemplaor an van de krek verschenen dadde drok van Van der Oord zien boek ‘Joodse werkkampen’.

Foto’s: Lenus v.d. Broek